Мед – солодкий продукт (утричі солодший за цукор). Солодкості йому надає суміш глюкози та фруктози (1:1). Завдяки ферментам, мікроелементам, органічним
кислотам, вітамінам мед чинить лікувальну та протимікробну дію. Мед містить і
фактори росту.
У Стародавньому Єгипті мед уживали в школах. Школярі, які вживали мед, були
краще розвинуті фізично й розумово, більш талановиті. Греки давали воїнам мед,
що робило їх більш сильними і витривалими.
Великий філософ і математик Піфагор стверджував, що досяг похилого віку
завдяки тому, що їв мед. Якщо у вас немає алергії, їжте цей цінний
висококалорійний продукт, що засвоюється організмом на 100%.
Однак користь людському організму принесе тільки якісний, справжній мед. У
складі натурального меду міститься близько 75% глюкози й фруктози, 1-1,5%
сахарози і 18% води, а також ферменти, вітаміни, органічні кислоти, мінеральні
солі, дубильні й ароматичні речовини.
Фальшивий мед може містить цукор, патоку,
крейду, борошно, крохмаль і навіть тирсу. І саме це ми зі своїми учнями
спробували з’ясувати на практичних заняттях по хімії, спочатку у восьмому класі
(4.06.08), а потім у сьомому (10.06.08).
Як це робилося.
Виявлення домішок
1. Кристалізація меду.
«Зрілий» натуральний мед майже в півтора рази важчий за воду (його густина
– 1,4 г/мл). На холоді або при довгому зберіганні він зацукровується рівномірно,
утворюючи дрібні кристалики глюкози. Якщо в банці меду з'явилися великі кристали,
це вказує на наявність сахарози.
В наших випадках цього практично не спостерігалося.
2. Домішки речовин, не розчинних у воді, знайти легко. Для цього в невелику пробірку, склянку набирають пробу меду з дна посудини, де він зберігається, й додають дистильовану(можна й просто кип'ячену) воду, щоб співвідношення меду і води за об'ємом складало 1:1. Коли мед розчиниться, у воді, нерозчинні домішки будуть добре помітні на дні пробірки або на поверхні розчину.
Спостереження не виявило таких
домішок.
Далі, поділивши пробу на п'ять частин, розлили у пробірки.
3. Домішки крохмалю.
Додають до розведеної у воді проби меду кілька крапель спиртової настойки
іоду. Якщо суміш посиніє, крохмаль присутній.
Подивиться на цю пробірку – саме тут можлива присутність крохмалю.
4. Домішки крейди.
В пробу меду додайте декількох крапель оцтової кислоти. Якщо суміш «скипає»
через виділення вуглекислого газу, значить, має місце домішка крейди. Спостереження не виявило таких домішок.
Виявляються, якщо до розчину проби меду у воді додати
чотирикратний об'єм етилового спирту або горілки. Чистий мед дасть прозорий
розчин, а мед з крохмальною патокою стане молочно-білим; при відстоюванні така
суміш буде розшаровуватися, а на дні з'явиться напіврідкий прозоро-білий
декстрин (продукт гідролізу крохмалю).
У восьмому класі у чотирьох пробах була виявлена патока! У сьомому – не спостерігалося.
5. Кислотність меду.
Розчин меду має кисле середовище. Занурюють у розчин універсальний
індикатор. Якщо рН=3,5-4, мед справжній. Якщо рН<3,5 – мед або старий, або несправжній, або почав псуватися, якщо рН>7 (середовище лужне) – мед містить домішки
сахарину (замінника цукру), гліцерину.
У восьмому класі в одній пробі підвищена кислотність! У сьомому – практично в нормі!
6. Домішки органічних барвників.
У пробірку з розчином меду додають 1-2 мл нашатирного спирту. Поява забарвлення свідчить про наявність органічних барвників, що додають у несправжній мед.
У сьомому класі дві проби мали натяк на появу забарвленості.
На жаль, діти були переконані в тому, що не всі проби меду були абсолютно чисті, що не всі виробники меду постачають справжній мед. Але це — гримаси нашого сучасного життя. І добре, що науковими методами це можна перевірити. На наш погляд, це є позитивним результатом виконаного дослідження.
Діти зрозуміли, що обман все ж таки можна визнати і, перш за все, за допомогою науки.
Деякі деталі лабораторного досліду описані:
Гранкіна Т.М., Григорович О.В. Хімія: Плани-конспекти уроків. 11. – Харків,
Ранок. – 2003. – с. 155.
Яблокова Л.М. |